Home Alcoholvrij » Mixers & Frisdranken » Ginger Beer & Ginger Ale

Ginger Beer en Ginger Ale, is er een verschil? Jazeker!

Laten we beginnen bij ginger beer. Hiermee is het oorspronkelijk allemaal begonnen, en wel in de 19de eeuw in Engeland. Traditioneel werd gember gefermenteerd en met een mix van water en suiker gebrouwen. Het resultaat was een gemberbier met 11% alcohol (en ja, daarvan komt dus het woord beer in ginger beer!).

De meeste hedendaagse en commerciële ginger beers zijn echter non-alcoholisch. Kenmerkend voor ginger beer is dat het vrij scherp (en licht pikant) smaakt vanwege van het fermentatieproces. Hierdoor is het prima op zichzelf te consumeren, of in traditionele cocktails als Dark & Stormy of Moscow Mule. En nu we het toch hebben over gemberbier, marineer er dan eens chicken wings mee voor op je barbecue. Heerlijk!

Ongeveer een halve eeuw later kwam ginger ale op de markt. Ginger ale is echt meer een frisdrank – de basis bestaat uit koolzuurhoudend water en suiker en de gember wordt pas later toegevoegd als smaakmaker. Er komt aan de productie van ginger ale geen fermentatieproces te pas, hierdoor is de smaak iets zachter en minder uitgesproken. De milde en zoete smaak is iets toegankelijker voor kinderen of voor in cocktails waarin de gembersmaak niet té overheersend hoeft te zijn

Kortom: wil je een drankje met extra kick? Ga dan voor een ginger beer. Ben je wel voorstander van een vleugje gember, maar niet té uitgesproken? Neem dan een ginger ale. Proost!

Bovenstaande tekst komt van Culy.nl waar o.a. ook recepten e.d. op staan.